Prioritering af den forventede forvaltningsindsats
Indsatsen i 1. planperiode skal standse tilbagegangen for naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget. I Natura 2000-planen er dette mål udmøntet i 4 sigtelinier:
- Sikring af tilstanden af eksisterende naturarealer og arter
- Sikring af de små naturarealer
- Sikring af naturtyper og levesteder som ikke er beskyttede
- Indsats for truede naturtyper og arter
De 4 sigtelinier lægger niveauet for den indsats, som handleplanmyndighederne skal gennemføre, og er udtryk for den nationale prioritering i 1. planperiode.
I første planperiode gælder indtil videre den med Grøn Vækst afledte nationalpolitiske præmis om frivillighed i Natura 2000-indsatsen, hvilket er baggrunden for økonomiaftalen for 2013 mellem regeringen og KL, der lægger de økonomiske rammer for den kommunale Natura 2000-indsats.
Her beskrives de dele af indsatsprogrammet, som handleplanmyndighederne forventes at gennemføre med særligt fokus og tidligt i planperioden.
Den altovervejende del af Anholt er kortlagt som et stort sammenhængende naturområde, der vurderes at have gunstig bevaringsstatus. Derfor vil der i første planperiode være fokus på at sikre den nuværende tilstand. Dette skal ske gennem følgende tiltag:
- Den nuværende pleje af Ørkenen fortsættes både på det areal, der blev plejet via det tidligere LIFE-projekt, samt på den resterende del af Ørkenen. Her fjernes enkeltstående træer manuelt.
- Bevoksninger med bjerg-fyr (både i og uden for Natura 2000-området) ryddes, hvor dette kan lade sig gøre på den resterende del af øen, da det er vigtigt at fjerne så mange frøkilder til spredning med bjerg-fyr som muligt. Via rydninger af bjerg-fyr-bevoksninger vil potentielt kunne dannes for 93 ha grå/grønklit og klithede.
- Herudover er der dannet og vil der blive dannet ny klitnatur på grund af den successive udvikling, der sker øst for Flakket i takt med at sand transporteres og aflejres på nordkysten. Gennemgang af luftfotos viser, at der er aflejret minimum 32 ha sand og potentiel habitatnatur på nordkysten.
- Invasive arter som tornblad, gyvel, japansk pileurt og rynket rose kortlægges og fjernes.
- Forekomsten af stjerne-bredribbe kortlægges og det undersøges, om der findes metoder til at fjerne denne invasive art.
- Det undersøges, om den eksisterende beskyttelse af sælerne ved Totten er tilstrækkelig, og der igangsættes om nødvendigt supplerende tiltag.
- Fødegrundlaget for fugle og sæler på udpegningsgrundlaget sikres gennem vandplanerne.